Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

17 Σεπτεμβρίου 2021 2022-03-09 15:30

Η Ηλεία στην Πελοπόννησο κρύβει πολλά μυστικά. Ανακαλύψτε τα και αποκομίστε υπέροχες εμπειρίες διακοπών.

Ναός Απόλλωνα

Στην Φιγαλεία, στα σύνορα μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας, υψώνεται σε υψόμετρο 1130 μέτρων ο επιβλητικός ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος χτίστηκε τον 5ο π.Χ αιώνα και ως αρχιτέκτονας του ναού αναφέρεται από τον Παυσανία ο Ικτίνος. Είναι ένα απ΄τα καλύτερα διατηρημένα στον χρόνο μνημεία της αρχαίας Ελλάδας και είναι θεμελιωμένος πάνω στο βράχο του όρους Κωτιλίου, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Βάσσες.

Λαογραφικό Μουσείο

Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από δωρεές των κατοίκων της περιοχής και περιλαμβάνουν τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπιπλα, διακοσμητικά, αγροτικά εργαλεία αλλά και παιδικά παιχνίδια. Η πλειοψηφία των αντικειμένων είναι των τελών του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα, ενώ αρκετά έχουν σταλεί από το εξωτερικό, από Ηλείους μετανάστες.

Μουσείο Αρχαίας Ήλιδας

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ήλιδας δεσπόζει πλέον επιβλητικά στους πρόποδες της αρχαίας ακρόπολης με θέα ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν εκθέματα, που για αρκετά χρόνια, στοιβαγμένα σε αποθηκευτικούς χώρους, δεν ήταν προσιτά στο κοινό. Περιλαμβάνει ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές και χρονολογούνται από την Πρωτοελλαδική έως τη Ρωμαϊκή εποχή. Εκτίθενται αγγεία, αγάλματα, γλυπτά, επιτύμβιες στήλες, πήλινα και λίθινα αρχιτεκτονικά μέλη, ειδώλια, χάλκινα σκεύη, όπλα, νομίσματα και άλλα μικροαντικείμενα.

Φράγμα Πηνειού

Βρίσκεται πάνω από την Αρχαία Ήλιδα. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα του Νομού Ηλείας. Η τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε το 1960, έπειτα από την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Πηνειό, και είναι η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου. Βρίσκεται βορειοανατολικά της Αμαλιάδας και χρησιμοποιείται για την άρδευση του κάμπου της Ηλείας.

Ιερά Μονή Φραγκοπηδήματος

Eίναι Ορθόδοξο Ελληνικό μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και βρίσκεται στον Νομό Ηλείας, στην Τοπική Κοινότητα Κορυφής, στα 16,69 χλμ. έξω από την πόλη του Πύργου και σε υψόμετρο 219 μέτρων. Υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης. Ιδρύθηκε περίπου τον 14ο αιώνα και πήρε το όνομα της γιατί σύμφωνα με την παράδοση κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην περιοχή, ένας Φράγκος Ιππότης για να γλυτώσει από την καταδίωξη Σαρακηνών πειρατών πήδησε έφιππος χωρίς να πάθει το παραμικρό από την βραχώδη πλαγιά ενός λόφου επικαλούμενος τον Άγιο Νικόλαο για να τον σώσει.

Φραγκαβίλλα

Στο καταπράσινο ύψωμα με την πυκνή βλάστηση που βρίσκεται ενάμισι χιλιόμετρο περίπου από το κέντρο της Αμαλιάδας νοτιοανατολικά προβάλλει ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ηλείας, ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που ήταν το καθολικό της βυζαντινής μονής της Φραγκαβίλλας. Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο του 11ου αιώνα, κτισμένος στα ερείπια αρχαίου ναού, όπως εικάζεται, και με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Νέδα

Φυσικό σύνορο μεταξύ δυο νομών, καταρράκτες, λιμνούλες και μονοπάτια μέσα σ’ ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, το φαράγγι της Νέδας με την πλούσια βλάστηση προσκαλεί να το εξερευνήσετε! ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ Ηλείας και Μεσσηνίας, πολύ κοντά στον εκτεταμένο χώρο της Αρχαίας Φιγαλείας, στους πρόποδες του όρους Λυκαίου και στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Νέδα με το θηλυκό όνομα. Η Νέδα, αφότου διανύσει 32 χιλιόμετρα, εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος στις όμορφες αμμουδιές του Κυπαρισσιακού κόλπου, κοντά στο χωριό Ελαία. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Νέδα ήταν νύμφη, θεότητα των νερών και μια από αυτές που ανέθρεψαν τον Δία. Το φαράγγι της Νέδας, αποτελεί ένα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς αξιοθέατο της Μεσσηνιακής φύσης και έναν δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας. Οι συνεχείς εναλλαγές του τοπίου, η πλούσια βλάστηση, τα γαλαζοπράσινα νερά του ποταμού κι οι επιβλητικοί βράχοι, κάνουν τη διάσχιση του φαραγγιού μια αξέχαστη εμπειρία!

Check Availabity

Book your holiday here for surprising and satisfactory benefits.

1 Room , 1 Adult , 0 Children
Rooms
Adults
Childrens
Booking Rules Term & Privacy